Maltet brød uten bismak - en revolusjon
På 1880-tallet ble rugbrød laget av veldig syreholdig mel, noe som skapte mageproblemer for mange og dermed var et hodebry for leger. Viggo Schulstad kom over en artikkel skrevet av kjemiker Christian Ludwigsen, som hevdet at han hadde funnet en bedre måte å bake sunnere rugbrød på. Sammen startet de to ildsjelene jakten på syrefritt brød.
Det var heller ikke uvanlig å finne sigarettsneiper i brødene, noe Viggo Schulstad ikke syntes hørte hjemme i et kvalitetsbakeri. I 1893 innførte han røykeforbud og annen bruk av tobakk i produksjonen, samt påbud om å bruke strømper og sko. Han forsto at kvalitetsbrød må bakes i sunne og rene miljøer, og ble et forbilde i revolusjonen av brødindustrien.
Etter å ha innført elektrisk belysning, rengjøringsfasiliteter og kurs i hygiene, kom den virkelig store revolusjonen i 1896: Lanseringen av et banebrytende maltet brød uten surdeig og med dokumenterte fordeler for fordøyelsen. Da tok virksomheten virkelig fart som en ledende leverandør av bakervarer.
Langt foran sin tid
Pionérene Viggo Schulstad og Christian Ludwigsen ble raskt anerkjent som bakerieksperter, fast bestemte på å forbedre alle detaljer i produksjonen. I 1902 åpnet Schulstad et nytt bakeri med samtlige teknologiske nyskapninger som fantes på den tiden. De lå også langt foran sin tid ved å satse på friske råvarer, god hygiene og gode arbeidsvilkår for medarbeiderne.
Under første verdenskrig steg prisene på råvarer voldsomt, og mange virksomheter gikk konkurs. Viggo Schulstad endret taktikk og slo sammen fire store København-bakerier i én virksomhet. Produksjonsprinsippene og kulturen fra Schulstad ble implementert i alle bakeriene, og grunnlaget for det moderne Schulstad ble lagt.
Vi bærer arven til Schulstad videre
Nå, over 100 år etter at Viggo Schulstad startet opp, lever lidenskapen hans for god bakst, kvalitet og innovasjon videre hos oss i Lantmännen Unibake. Det er med stolthet og glede vi hver dag jakter på nye innovative løsninger for å kunne levere det beste innen bakervarer. Akkurat som Viggo Schulstad gjorde.