Lantmännen er et landbrukskooperativ og er ledende i Nord-Europa innenfor jordbruk, maskiner, bioenergi og matvarer.
Gjør vegetarburgeren til en gourmetburger
Vurderer du å sette en plantebasert burger på menyen? Da er det viktig å ta det på alvor og gi den samme kjærlighet som dine andre retter.
Det er rådet våre danske kolleger fikk da de tok en prat med Line Damgaard, kokk og medeier av vegankafeen Mikuna i Århus. Hun mener at mye at grunnen til at mange ikke-vegetarianere velger bort planteburgeren, er at den ofte ikke er på langt nær så spennende som resten av menyen.
– Det er synd, for du har alle muligheter til å komponere noe minst like godt av planter, sier hun. Vegankokken understreker at man bør legge listen like høyt når man lager en vegetarburger som når en saftig gourmetburger står på menyen.
Gode burgerdressinger, godt burgerfyll og gode burgerbrød er minst like viktig når retten er plantebasert.
– Det er SÅ mange farger, dufter, smaker og teksturer i plantebasert mat, så la oss bli flinkere til å utnytte dem, sier Damgaard.
#1 Legg litt innsats i konsistensen
Glem alt om å legge en plantebiff av moste poteter i et burgerbrød! Gjør du det, vil det mangle teksturen og bittet som kjøttet vanligvis gir.
Konsistens er faktisk viktigere enn smaken når det gjelder planteprotein i en burger. Smak kan tilsettes med sauser, dipper og syltede, salte og søte elementer i tillegg til proteinet.
Så tenk konistens som ligner på kjøtt – som for eksempel sopp, plantebaserte biffer på protein eller jackfrukt. Husk også å ha med noen knasende elementer – for eksempel panerte grønnsaker, frityrstekte løkringer, sopp eller chips – som gir litt crunch.
#2 Velg det beste brødet
Burgerfyllet er viktig, men det er brødet også, så hvorfor ikke bruke de beste burgerbrødene?
Man har ofte en tendens til å tenke at planteburgeren også skal være den sunnere, glutenfrie versjonen. Det kan være fint, men noen ganger vil også de "grønne" kundene "synde" litt. La vegetarburgeren få et brød som kan måle seg med for eksempel briochebrødet som de fleste elsker for smak, duft og konsistens.
Når konsistensen på fyllet er under kontroll, er det perfekt å pakke det sprø, søte, salte og syrlige inn mellom to ristede, smakfulle brød.
#3 Husk det sure, salte og søte
Vi må ha litt av hvert: Det sure, det salte og det søte. Dette gjelder i stor grad også i planteburgeren. Det er så mange alternativer, men de fleste vegetarburgerne som blir servert inneholder ofte ketchup, salat, en tomatskive og en eller annen form for kjøtterstatning.
Du kan gjøre det mye bedre. Tenk utenfor boksen! Hvorfor ikke lage en vegansk signaturburgerdressing? For eksempel en lettvint estragonmayo på plantemelk eller en sesamburgerdressing til en asiatisk burger. Fermentert kål, syltet grønt, stekte nudler, sprø og salte løkringer, en ostesaus på søtpotet og miso. Mulighetene er mange.
#4 Finn det beste kjøttalternativet
Slipp frykten for de nye kjøttalternativene som for eksempel soya- eller erteprotein. Så mye har skjedd siden det første plantekjøttet så dagens lys, og alternativene er blitt veldig bra. Så la oss vise skeptikerne at det kan smake godt ved at du bruker det riktig.
Hvis burgeren ser ut og smaker som noe du kjenner, er det lettere å ta det grønne valget. Prøv deg frem, gjør en testdag – og se hvor langt produktene har kommet.
# 5 Frist kjøtteteren
La den plantebaserte burgeren skille seg ut, og også friste kjøttspisere slik at den ikke bare virker som et alternativ for veganere og vegetarianere.
Du kan for eksempel lage en plantebasert versjon av din beste gourmetburger – altså en kopi der ingrediensene er byttet ut med planteversjoner én for én. Eller du kan lage planteburgeren til sin helt egen.
Tenk verdenshjørner! Lag for eksempel en indisk versjon av den amerikanske klassikeren Sloppy Joe, med en intens kikertkarri i stedet for kjøttsaus og syltet kål i stedet for coleslaw – og sleng litt poppadum på toppen for å gi sprøhet.