Visste du at du ikke trenger fryser for å kjøpe bake-off-brød?
Mange serveringssteder velger bort bake-off-brød og fryste bakervarer på grunn av manglende frysekapasitet. Det er det ingen grunn til.
For å gjøre en lang historie kort: Du kan oppbevare bake-off-brød ikke bare i fryseren, men også på kjøl eller i romtemperatur.
Vi gjennomførte nylig holdbarhetstester av brødproduktene våre. I kjølvannet av det har vi oppdatert håndteringsrådene med muligheter for oppbevaring på kjøl og i romtemperatur. Det betyr med andre ord at du ikke trenger fryser for å velge bake-off.
Les også: Dette gjør at vi ikke trenger konserveringsmidler i brødene våre
Samme gode kvalitet
Frosne bakervarer assosieres naturlig nok med et behov for frysekapasitet og vi har tidligere frarådet lagring på kjøl. Dette har gjort det utfordrende for mange kafeer, campingplasser og mindre serveringssteder med begrenset plass.
Derfor bestemte vi oss for å utfordre vår egen sannhet, og resultatet av utallige tester overbeviste både meg og mine baker- og kokkekolleger Gunnar og Jørn. Bake-off-brød og brødprodukter kan oppbevares på kjøl i opptil en uke uten at kvaliteten forringes.
Merk at dette ikke gjelder skårede og delte brødprodukter. De skal ikke oppbevares på kjøl.
Kjølige omgivelser gjør at tining av de frosne brødene tar lengre tid. Brødet er med andre ord ikke helt tint før etter en god stund og holder seg desto lenger. Nøkkelen er tett plast, så sørg for å lukke posen helt igjen om du tar ut produkter.
Slik håndterer du bake-off-brød og brødprodukter
De oppdaterte håndteringsrådene (se under) åpner flere muligheter for deg som ønsker å tilby kundene dine ferske bakervarer, raskt og enkelt, men ikke har plass i fryseren.
Husk at dette gjelder produkter som stekes før servering. Disse holder seg også godt 2-3 dager i romtemperatur før steking så lenge posen er tett.
Følg disse enkle trinnene for å få best resultat:
- Oppbevaring: Plasser produktene direkte på kjøl ved ankomst. Sørg for at temperaturen er mellom 2-5°C.
- Steking: Brød fra kjøl må stekes på lavere temperatur over litt lenger tid enn om det stekes fra romtemperatur siden kjernetemperaturen i brødet er lavere.
- Servering: Nyt ferske, nystekte bakevarer som smaker like godt som om de kom rett fra fryseren.
Les også: Slik får du best resultat med bake-off- brød og bakervarer
Oppbevaring brødbakst
Produktkategori |
Romtemperatur |
Kjøl |
Brød, porsjonsbrød og baguetter | Maks 3 døgn | Maks 7 døgn |
Ferdig delte produkter | Maks 2 dager | Ikke på kjøl |
Oppskåret brød | Maks 3 dager | Ikke på kjøl |
Deigemner | Kun på frys | Kun på frys |
Steking brødbakst
Produktkategori | Steking fra kjøl | Steking fra romtemperatur |
Brød | 180°C i 10-12 minutter | 230°C i 4-6 minutter |
Porsjonsbrød | 180°C i 6-8 minutter | 230°C i 3-5 minutter |
Baguetter | 180°C i 6-8 minutter | 190°C i 6-10 minutter |