Barnehagen kjøper frossent brød fra grossist fordi det er enkelt
Tilberedning av mat i barnehagen tar tid når 149 barn skal ha grovbrød med yndlingspålegget. I Hammerdalen barnehage sør for Trondheim har de forenklet hverdagen med oppskåret brød i fryseren.
– Vi bestiller 9-10 kasser med brød fra Nær Engros hver mandag og får samlet leveranse av all mat foruten meieriprodukter på torsdager, forteller barnehagelærer Ingrid Blåsmo. Hun har ansvaret for bestilling av mat i barnehagen.
Brødene de får levert frosne blir lagt i fryseren med en gang – samtidig som kjølevarer blir satt på kjøl. Med så store mengder mat, er det praktisk med kun én matleveranse per uke, synes Ingrid.
Les også: Dette er bra mat for aktive barnehagebarn
24 grovbrød i uka
I snitt går det tre brød per avdeling hver dag. Totalt er det åtte avdelinger i Hammerdalen barnehage.
– Vi tar opp så mange brød vi trenger hver ettermiddag slik at de tiner til neste dag. Hvis vi vet det blir færre barn på avdelingene en dag, tar vi opp færre brød, forteller Ingrid.
Blir det nødvendig, tar de opp noen ekstra brød fra fryseren og tiner de ferdig oppskårede skivene i brødristeren.
– Barnehagen jeg jobbet i tidligere fikk levert ferskt brød hver morgen. Det funket fint det også, men nå har vi brød til enhver tid og slipper å vente på mer.
Barna vil ha brød uten hele korn
Siden barna tilbringer store deler av dagen i barnehagen, er det viktig at maten de får er bra for dem. Ved siden av det praktiske, synes derfor Ingrid det er et stort pluss at frossent bake-off-brød er uten konserveringsmidler.
– Vi skulle gjerne bakt brød selv, men har ikke tid til det. Da føles det trygt å ha en leverandør som har sørget for at brødet inneholder det barna trenger. Pluss at det ikke er for mye salt siden de ikke skal ha det, sier Ingrid.
Det er viktig at brødet barnehagebarna får er grovt og saftig med en skorpe som er lett å tygge – og uten hele korn. Ellers blir det mye svinn dessverre, forklarer hun. Det samme gjelder om skorpen er for hard. Da er det mange som ønsker at den skjæres bort.
– Det skjer sjeldnere nå etter at vi byttet til skåret formstekt grovbrød siden det brødet er mykere, avslutter barnehagelæreren.