Dette er bra mat for aktive barnehagebarn
Aktive barn trenger gode byggeklosser. Siden mange spiser opptil to tredjedeler av all maten de får i seg i barnehagen, er maten som serveres der viktig. Grovbrød er en viktig bærebjelke.
I samarbeid med Lantmännen Unibake, satte klinisk ernæringsfysiolog Rose Linn Bø Arntzen i 2021 sammen et spennende utvalg av brød som egner seg godt i barnehagen. Dette er fortsatt like aktuelt og samlet i e-boken "Gode brødmåltider til barnehagebarn" sammen med tips til hvordan man kan gjøre brødmaten i barnehagen spennende.
Barn trenger næringsrik mat
Barn har små mager. De spiser ofte lite og vokser mye. Derfor trenger barn mat som er proppet med mye næring. Forskjellige matvarer inneholder ulik mengde viktige næringsstoffer. Derfor er det viktig at vi velger mat med god ernæringsmessig kvalitet til barna.
Måltidene bør også være varierte for å få et balansert kosthold. Helsedirektoratet anbefaler at fullverdige måltider settes sammen av matvarer fra disse tre gruppene:
- Grovt brød, grove gryn og kornprodukter, havregrøt, poteter, fullkornsris, fullkornspasta og lignende.
- Grønnsaker, frukt og bær.
- Belgfrukter (linser, bønner og erter), fisk og annen sjømat, ost og andre meieriprodukter, egg og kjøtt.
Hva vet du om de ulike kornsortene? Lær om korn og deres egenskaper i vår kornguide.
Kostrådene fra myndighetene anbefaler altså at vi spiser mer grønnsaker, frukt, bær og fisk og mindre rødt kjøtt, salt og sukker. De anbefaler også at vi velger grove kornprodukter, myk margarin, magre meieriprodukter og drikker vann i stedet for saft og brus.
Den ernæringsmessige sammensetningen bør være i tråd med myndighetenes kostråd. Dersom det er barn i barnehagen under 1 år, skal også rådene for spedbarnsernæring følges for disse barna.
Gode brødmåltider med grovt brød
Et godt brødmåltid i barnehagen bør ta utgangspunkt i grovt brød. Mange tenker at et mørkt brød automatisk er grovere enn et lyst. Så enkelt er det dessverre ikke. Et brød kan se mørkt ut uten å være grovt, og fullkorn gir ikke nødvendigvis noen farge.
En del brød kan dessuten være mørke fordi de inneholder melasse, sirup eller malt, og ikke nødvendigvis fordi de er spesielt grove. Bruk derfor "Brødskala’n" når du skal skille mellom fine og grove brød. Helsedirektoratet anbefaler å bruke brød med 3 eller 4 kaker på "Brødskala’n" til brødmåltidene i barnehagen.
I tillegg til å velge et næringsrikt brød, er valg av pålegg, drikke, snacks og tilbehør avgjørende for et godt sammensatt brødmåltid. I vår store guide "Slik får du gode brødmåltider i barnehagen" får du flere gode tips til næringsrik mat og morsomme måltidsaktiviteter i barnehagen.
Helsedirektoratets anbefalinger for mat og måltider i barnehagen
- Barnehagen bør legge til rette for minst tre faste måltider om dagen, med medbrakt eller servert mat
- Barna i barnehagen bør få god tid til å spise - minst 30 minutter
- Mat og måltider som serveres i barnehagen bør være varierte og i tråd med Helsedirektoratets kostråd
- Barnehagen bør servere grønnsaker og frukt eller bær hver dag
- Barna bør få tilbud om lett- eller skummet melk og vann til måltidene i barnehagen, og vann bør alltid være tilgjengelig
- Servering av kaker, kjeks, is, saft og liknende bør begrenses i barnehagen. Godteri, snacks og brus bør unngås.
- Spisemiljøet i barnehagen skal fremme helse, mat- og måltidsglede, og personalet bør delta aktivt i måltidet
- Måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barna får medvirke i mat- og måltidsaktivteter
- Det skal legges til rette for god håndhygiene i barnehagen, og håndvask bør gjennomføres før måltidene
- Maten i barnehagen skal være lagret, tilberedt, servert og merket i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet
- Barnehagen skal ta hensyn til barn som har særlige behov knyttet til mat og måltider
- Barnehagen bør ha en miljøvennlig praksis med lite matsvinn og et mattilbud hvor plantebaserte matvarer og fisk og sjømat er sentralt
Kilde: Helsedirektoratet.no