Det du tror om frossent brød og bake-off, er ikke nødvendigvis sant
I over 15 år har jeg solgt bake-off-brød og bake-off-boller. Like lenge har jeg møtt kjøkkensjefer ved små og store kantiner, hoteller, kafeer, restauranter og andre serveringssteder med helt klare – noen litt negative – oppfatninger av frossent brød, frosne boller og rundstykker.
Enkelte er overbevist om at frosne bakervarer har dårligere kvalitet enn det som blir levert direkte fra bakeren. Andre tror at bake-off-brød ikke er grovt, og så er det ganske vanlig å tro at det tar mye lengre tid med frosne bakervarer enn det som blir levert på rampa. Mer tid enn man har.
Det er litt frustrerende at så mange tror dette når jeg vet at det ikke er sant, og samtidig ser hvor glade kundene mine blir når de får prøve bake-off. Jeg er overbevist om at veldig mange serveringssteder ville fått en bedre hverdag med bake-off-brød i fryseren. De må bare vite om det.
Derfor bestemte jeg meg for å skrive litt.
7 myter om bake-off-brød og frosne bakervarer
MYTE 1: Bake-off-brød og boller er ikke like ferske som bakervarene man får levert fra bakeren hver morgen.
FEIL: Siden alle brød og bakervarer «sjokkfryses» hver for seg til minus 18-24 grader umiddelbart etter steking, lukker skorpen seg om den saftige kjernen. På den måten holder produktene på saftigheten til de tines og stekes på kjøkkenet hos kunden. Til sammenligning er boller og brød levert fra bakeren ofte stekt midt på natten slik at de har ligget i flere timer når gjestene kjøper dem litt utpå dagen.
MYTE 2: Bake-off tar for lang tid
FEIL: Bake-off tar uansett kortere tid enn å bake selv siden deigen er laget ferdig. Men i tillegg til ferdig deig man kan forme som man vil, finnes det en type bake-off som krever minimalt med innsats. Det er ferdigstekte bakervarer som kun må tines.
Man kan altså ta brød, rundstykker og søtt ut av fryseren når man ser man trenger det, og trenger verken stekeovn eller ekstra folk på kjøkkenet. Mange opplever at dette gir dem bedre kontroll på både matsvinn og kostnader.
Velger du halvstekte bake-off-brød og bakervarer, går det 5-6 minutter ekstra til steking, men til gjengjeld får du da rykende fersk bakst og en herlig duft i lokalet. Den kan de færreste motstå :)
MYTE 3: Bake-off-brød er ikke grove
FEIL: Faktisk så har over en tredjedel av alle brødene i sortimentet vårt tre eller fire kaker på Brødskalaen. Det betyr at de har minst 51 prosent hele korn, sammalt mel og kli i forhold til total melmengde og er grove eller ekstra grove.
Vi vet at mange norske forbrukere velger brød basert på brødskala-symbolet og nøkkelhullet. Derfor har vi jobbet mye de siste årene med å redusere sukker og salt, og øke fullkorn og fiber i produktene våre, for at de nettopp skal oppfylle nøkkelhullskravene.
Så, selv om du selvfølgelig også finner en rekke fine produkter blant bake-off-brødene, har du definitivt muligheten til å velge sunnere alternativer i alle former og fasonger om du vil det.
MYTE 4: Bake-off-brød og bakervarer er halvfabrikata med masse tilsetningsstoffer
RIKTIG/FEIL: Definisjonen på halvfabrikata er produkter som er industrifremstilt. Siden vi baker tusenvis av brød og bakervarer ved to bakerier i Norge hvert år, så stemmer denne definisjonen for produktgruppen vår. Men, halvfabrikata trenger ikke være mindre sunne eller ha dårligere kvalitet. Tvert imot.
Noe av det aller beste med bake-off-brød og frosne rundstykker er at nedfrysningen gjør konserveringsmidler unødvendig. Fryseprosessen gjør at produktene har holdbarhet på opptil ett år og fint kan ligge to døgn i romtemperatur så lenge posen er tett.
MYTE 5: Bake-off er importert fra utlandet
RIKTIG/FEIL: Mange bake-off-produkter, inkludert noen av våre, er bakt utenfor Norge. Dette gjelder blant annet croissantene og wienerbrødene vi selger, som våre belgiske og danske Unibake-kolleger er eksperter på.
Men, etter at vi kjøpte bakeriet i Lier sommeren 2020, har vi «hentet hjem» rundt 70 produkter som vi nå baker selv. Dette gjelder alt fra bake-off-brød og rundstykker til skolebrød og skillingsboller. I tillegg baker vi hamburger- og pølsebrød på Langhus.
Vi har tilpasset produktene til den norske gane og benytter så langt det lar seg gjøre, lokale ingredienser. Selvsagt må sesamfrø, rosiner og andre eksotiske ingredienser importeres, men om vi kan, velger vi kortreiste råvarer. Å bake selv gjør det enkelt å redusere saltinnhold, øke graden av fullkorn og utvikle produkter kundene våre ønsker seg. Samtidig unngår vi at over 200 lastebiler kjører fra Europa hvert eneste år. Det blir det mindre klimagassutslipp av :)
MYTE 6: Bake-off blir for komplisert siden vi har mange deltidsansatte og mangler fryseplass.
FEIL: Heller tvert imot! Med bake-off får du samme kvalitet hver gang, uavhengig av hvem som baker. Litt enkel opplæring og tydelige instrukser om å følge bakeguidene vi har laget, så blir resultatet like bra hver eneste gang :)
I tillegg så er det greit å vite at bake-off-brød og bakervarer holder seg to døgn i romtemperatur før de stekes så lenge posen er tett. Masse fryseplass er altså ikke et must.
MYTE 7: Jeg får ikke hjelpen jeg trenger når jeg handler bake-off-brød via grossist
FEIL: Jeg kan med hånden på hjertet love at jeg og mine kolleger ute i distriktene hjelper deg å finne løsningene og produktene som passer perfekt i din situasjon. Vi pleier å si at vi først lykkes når kundene våre lykkes. Derfor er vi opptatt av å veilede og gi opplæring og er aldri lenger enn en telefonsamtale unna.
Jeg håper jeg med dette har klart å oppklare noen misforståelser om bake-off-brød og frosne bakervarer. Det er nemlig så utrolig mange muligheter om man finner produktene og utvalget som passer for sitt serveringssted. Ikke nøl med å ta kontakt så viser jeg deg gjerne.