Fersk bakst hele dagen uten masse til overs når dagen er slutt
Kaffebarer, kafeer, kantiner og hotellbuffeter MÅ ha fersk bakst, uten tvil. Jeg vet hvor vanskelig det er å beregne mengde. Heldigvis finnes det en enkel løsning.
Da jeg hadde hadde ansvaret for matutvalget ved fire serveringssteder ved Økern Portal skulle vi selvfølgelig bake selv. Vi hadde vår egen baker. Duften av nybakte brød, rundstykker og søtbakst fylte lokalet. Vi hadde rett og slett valgt å investere et årsverk i opplevelsen av hjemmebakst.
Men vi var sårbare. Selv om vi hadde et lager av bakervarer i fryseren, var det kjipt når bakeren var borte fra jobb. Også måtte vi bestemme oss for et utvalg, for selv om han var en utrolig dyktig baker, hadde døgnet hans også kun 24 timer.
Bake-off-brød og boller gir følelse av hjemmebakst og lite svinn
Etter at jeg begynte i Lantmännen Unibake, har jeg skjønt at man ikke trenger egen baker for å gi gjestene følelsen av hjemmebakst. Jeg er selvsagt 100% subjektiv, men står også 100% for at man får hjemmebakstfølelsen med bake-off-brød og boller fra fryseren!
Frosne bakervarer passer utmerket for serveringssteder som ikke kan ha sin egen baker, eller mangler tid og plass til å bake selv. Og siden produktene oppbevares i fryseren, er det enkelt å ha et bredt - og ikke minst fast - utvalg av produkter som kundene kommer tilbake for.
Samtidig er det null problem å variere tilleggsprodukter etter sesong og kundebehov. Ved å kunne friste med en lekker croissant til morsdagen, en smakfull panini til folk på farten eller deilige fastelavnsboller, så lokkes nye kunder til serveringsstedet ditt og salget øker.
Bake-off-brød og bakervarer oppfyller med andre ord alle kravene jeg hadde som matansvarlig. Hvorfor har jeg oppsummert under.
1. Alltid fersk bakst og duft av nystekt
Den største fordelen ved bake-off-brød og boller er at du alltid har helt fersk bakst til gjestene dine fordi du kan steke opp gjennom hele dagen. Nesten like viktig er at du alltid har en fantastisk duft av ferske bakevarer i lokalet – uten at du må bruke masse tid på å bake.
Forskning viser at lukt er sterkt knyttet til appetitt og at en behagelig duft kan øke salget av mat og drikke. Derfor vil duften av nystekte croissanter og hvetebakst lokke kunder inn i kaffebaren eller kafeen din og gi deg mersalg.
Les også: Kafeen i Hemsedal selger 200 boller om dagen
2. Rask service til kundene
Bake-off er enkelt å tilberede og gjør det enkelt for deg å tilby rask service til kundene dine. Du kan velge ferdigstekte brød, rundstykker og bakervarer som kun må tines eller slenge noen halvstekte (tinte) produkter i stekeovnen i noen minutter for å få sprø skorpe og duft i lokalet.
Med enkle tilberedningsinstruksjoner kan hvem som helst tilberede ferske bakevarer på kort tid. Dette betyr at kvaliteten alltid blir den samme og at man ikke er avhengig av at bakeren er på jobb, også kan alle ansatte bruke tiden og oppmerksomheten sin på kundene.
Last ned e-bok: Spar tid, energi og matsvinn med ferdigstekt bake-off
3. Variert utvalg, inkludert grove brød og brødprodukter
En annen fordel med bake-off er at det er enkelt å tilby et variert utvalg av brød og bakervarer siden du kan ha ulike produkter i fryseren og ta opp litt av hvert når du trenger det. Det betyr også at du kan by gjestene på et bredt utvalg av sunne alternativer.
Enten du ønsker fullkornsbrød og -rundstykker, grovbrød uten hele korn, glutenfritt eller produkter med lavere sukkerinnhold, så finner du det. Helsebevisste kunder kan velge brød og sandwicher tilpasset deres preferanser og ernæringsbehov. Dette kan også øke kundenes lojalitet til utsalgsstedet ditt fordi de vet at de finner sin favoritt hos deg.
Les også: Bake-off-brød har gitt økt appetitt på sykehjemmet - og gjort det enklere å planlegge
4. Fleksibilitet og minst mulig svinn
I den travle hverdagen, kan det være utfordrende å holde et jevnt tilbud av ferske bakevarer, samtidig som du skal beregne riktig mengde. Det kule er at bake-off-brød, frosne boller og andre fryste bakervarer løser dette!
Har du produkter i fryseren så kan du ta ut mer når du ser at det begynner å minke eller det plutselig blir storinnrykk. Det er altså enkelt å fylle på med ferske varer i løpet av dagen og sørge for fornøyde kunder. Samtidig er det lettere å beregne mengde sånn at du ikke kaster mat. Det er jo genialt egentlig.
Quality Hotel Expo på Fornebu opplevde faktisk at svinnet av brød og bakervarer falt fra 30% til nesten null da de byttet til bake-off! Det er sånne historier som gjør jobben min ekstra artig og givende.
Som en av Norges største leverandører av fryste brødvarer, ser vi det som vårt ansvar å bidra til at det kastes mindre brød. Vi har signert bransjeavtalen om å halvere matsvinnet innen 2030 og ser frem til at det snart kommer en egen matkastelov i Norge som vil sette i system at mat blir spist, ikke kastet. For tro meg: Produktene våre er best når de blir spist! :)
5. Egen vri på klassikere
Noe av det kuleste med bake-off er at du kan lage din egen vri på klassiske bakverk som boller, croissanter og kanelboller ved å bruke ferdig deig. Når du har tint og hevet produktene, kan du for eksempel pynte dem med sjokolade og kakepynt, eller hva med litt marengs som flamberes? Det er også superenkelt å lage fastelavnsboller eller litt ekstra ut av bollene til morsdag og valentine.
Eller kanskje du skulle prøve deg på croffles? Det er rett og slett en krysning av croissant og vaffel som du enkelt lager ved å legge croissantdeigen i vaffeljernet. Det samme kan du gjøre med den ferdige kanelbolledeigen. Stek kanelbollen i vaffeljernet og server med is og bær, for eksempel. Her er det fantasien som setter grensene.
Inspirasjon til hva du kan gjøre med hvetebaksten finner du ved å lastened e-boken øverst i artikkelen.
6. Fristende varmmat på 1-2-3
Bake-off inkluderer også frosne ferdigmatprodukter. Med en liten investering i en pressgrill kan du enkelt tilby kundene litt varm mat på farten. Enten det er panini med ost og skinke, kylling og pesto eller spicy chorizo, toast eller en porsjonspizza, så tar det kun noen minutter å diske opp et deilig måltid.
For å hjelpe deg å promotere tilbudet av varmmat, kan du bruke ferdige salgplakater som lastes ned fra nettsiden vår.
Se hele utvalget av bake-off-brød og bakervarer
Bakgrunnen min fra servering gjør at jeg tror jeg vet hva du trenger. Jeg hjelper deg gjerne med å skape en menymiks som skiller seg ut og gir kundene dine en uforglemmelig opplevelse, så ikke nøl med å ta kontakt.