Ferdigstekt bake-off-brød og bakervarer ble redningen da kantina brant
Da kantina hos Toyota Bilia i Trondheim brant, måtte kantineleder Lena tenke kreativt for å mette over 90 sultne gjester. Løsningen var å fylle fryseren med et variert utvalg av ferdigstekte bake-off-brød, frosne rundstykker, baguetter og andre bakervarer.
– Jeg hadde ingenting, verken et sted å være, kjøleskap, ovn eller annet utstyr. Jeg visste rett og slett ikke om jeg hadde jobb. Heldigvis fikk jeg låne en fryser som ikke var i bruk og benytte et av møterommene som midlertidig kantine, sier Lena Hilanmo.
Alltid ferskt brød som holder seg
Lena serverer normalt varmmat et par ganger i uken, har salatbar og diverse brødmat. Til dette benyttet hun stort sett halvstekte bake-off-brød og boller, altså frosne bakervarer som skal en tur i ovnen før servering. Da hun stod uten stekeovn, ble ferdigstekte brød og rundstykker redningen.
– Det måtte en brann til for at jeg skulle få øynene opp for disse produktene. De tiner kjempefort og er myke og ferske. Det er heller ikke noe problem å ha dem liggende i posen fra en dag til neste. Da bruker jeg bare disse først neste dag, sier hun.
Den løsningsorienterte trønderen har forståelse for at folk kan tro at ferdigstekte bakervarer blir tørre. Men det er ikke tilfellet, lover hun.
– Det er absolutt ikke så unaturlig å tro det, men det blir ikke tørt. Særlig hornene overrasket meg siden det er fort at slike blir tørre, sier hun.
Også gjestene er fornøyde skal man tro oppmøtet i kantina og et veldig begrenset antall gjester som har med seg matpakke.
I "På bakerrommet" forteller markedssjef Fredrik om hvorfor vi nå har utviklet et komplett sortimentet av bakervarer som ikke må stekes.
Enkelt å variere brødutvalget
Lena synes det fint å kunne gi gjestene litt å velge i når det går så mye i brødmat. Alt fra oppskåret brød til grove baguetter og rundstykker, horn, foccaciaboller og miniciabattaer står på menyen hos Toyota Bilia hver dag.
Også litt søtt på fredager da. Før jul var pepperkakeknuten en hit.
– Jeg tror jeg har brukt nesten alle «tin og server»-produktene nå. Jeg tar litt av hvert ut av fryseren når jeg kommer 07.45 om morgenen, så er brødene helt ferske når folk kommer for å spise kvart på elleve, sier Lena fornøyd.
Lena serverer blant annet ferdigstekte miniciabattaer til lunsj.
Fleksibilitet og mindre svinn
Hun gleder seg selvfølgelig til å få kjøkkenet sitt tilbake slik at hun kan servere litt varmmat igjen. Men ferdigstekte bake-off-brød og bakervarer har kommet for å bli, forsikrer hun.
– Det går alltid en del brød, og da er det supert å kunne ta opp dette dagen før og ha stekeovnen ledig til annen mat som skal tilberedes på morgenen, forklarer hun.
Også er det lettere å kontrollere svinn og uforutsett besøk med disse produktene.
– Når jeg har ferdigstekte bakervarer i fryseren, er det ikke noe problem å få beskjed klokken 9 om at det kommer 50 mann klokken 12. Da er det bare å tine, avslutter kantinesjefen.
Les også: Siden tid er penger, velger Kristiansund-hotellet ferdigstekte brød