6 tips til mindre matsvinn i kantina
I kantina hos oss i Lantmännen Unibake på Langhus, har kjøkkensjef André Solheim et overordnet mål om å ikke kaste mat – uten at det går på bekostning av smak.
Jeg spurte han hva han som kokk på storkjøkken gjør for å minimere matsvinn. Her deler han sine seks beste tips.
1. Planlegg uka
Merk deg hvor mye og hva gjestene spiser, gjør innkjøp av ingredienser som kan brukes i flere forskjellige retter og lag gjerne en avtale med avdelingsledere at de sier fra om gruppefravær.
2. Tenk holdbarhet når du gjør innkjøp
Kjøp mest varer med lang holdbarhet og ha en konkret plan for ferske produkter med kort tid til utløpsdato.
3. Ta vare på kraft
Tilberedning av kjøtt og grønnsaker gir mye god kraft som egner seg perfekt i supper og sauser, enten oppbevart på kjøl til senere i uka eller fryst ned til en senere anledning.
4. Våg å eksperimentere med råvarene
Vær kreativ og lag gjerne retter som ikke er helt A4 med de ingrediensene du har. Disse fungerer utmerket som pålegg til sandwicher, i salater, supper eller gryter.
5. Frys ned overskudds- og datovarer
Har du overskuddsmat som stekte karbonader eller råvarer som ost eller kjøttpålegg, egner det seg godt som det er eller som ingrediens i for eksempel en pytt i panne-rett, omeletter eller suppe senere. Frys ned, ikke kast!
6. Bruk frossent brød og stek på nytt
Jeg bruker bake-off-brød, altså frossent brød og frosne rundstykker, slik at jeg kan ta opp det jeg trenger og variere. Bake-off-brød er faktisk perfekt når man ønsker å ikke kaste mat. Likevel hender det at jeg steker for mye. Legger du overskuddsbrød og rundstykker i plast eller en lufttett boks i romtemperatur over natten, kan dette få nytt liv dagen etter ved at du har på litt rennende vann og steker på nytt på 230 grader i 3 minutter.
Trenger du tips til hvordan du kan gi tørt brød nytt liv? Sjekk ut våre 15 oppskrifter som redder tørt brød.