Ja, vi er lidenskapelig opptatt av god bakst
Min jobb er å fortelle de gode historiene – om bakervarene våre og hvem vi i Lantmännen Unibake er. Vi sier at vi er lidenskapelig opptatt av god bakst og spiller på lag med kunden. Jeg kan med hånden på hjertet love at det stemmer.
«Tillit gir mot og lyst til å gå på oppdagelsesreise i den andres verden.» Disse kloke ordene som tilhørte professor i sosialmedisin Per Fugelli, beskriver på en prikk forholdet salgsteamet vårt har til kundene sine.
Spredt over hele landet er en nysgjerrig gjeng bestående av kunnskapsrike og ikke minst erfarne selgere. I snitt har våre 10 distriktssjefer i storhusholdningsmarkedet faktisk jobbet hos oss i over 12 år hver. Det betyr kontinuitet og langsiktig planlegging sammen med kundene.
Denne gjengen ser alltid løsninger. De har på en måte i sitt DNA å se på det som i utgangspunktet er problemer, heller som muligheter. Går kunder tomme for varer, lesses esker inn i egen bil og kjøres gjerne flere mil. Trenger noen bistand etter arbeidstid, er hjelpen kun en telefonsamtale unna. Alle 10 har stålkontroll på sortimentet slik at de kan skreddersy løsninger og kombinasjoner av godt over 200 produkter som passer den enkelte kundes behov.
Interessen og nysgjerrigheten de har for kundenes behov, ønsker og utfordringer gjør at kundene åpner seg for dem. Dermed handler jobben til distriktssjefene i Lantmännen Unibake om så mye mer enn å selge brød og boller. Frokostsjef Lena Høiland Asbjørnsen ved Comfort Hotel Square i Stavanger setter ord på det.
Frokostsjef Lena ved Comfort Hotel Square støtter seg gjerne på tips og råd fra distriktssjef Trond Vidar.
– Jeg ringer ikke om jeg ikke må, men gjør jeg det, slipper han [les; distriktssjef Trond Vidar Mjørlaug) det han har i hendene og skaffer en eske med det jeg trenger. Samtidig kommer han stadig med tips til hvordan vi kan lykkes. Jeg liker denne måten å jobbe på, sa hun da jeg hadde en prat med henne høsten 2020.
Fra pølsebrød til et hav av bakervarer
Før jul hadde jeg gleden av å være med vår distriktssjef i Innlandet, Knut Olav Løkken, på jobb på Lillehammer. Vi besøkte Circle K på Strandtorget og studentkantina ved høgskolen i byen. Begge steder var opplevelsen den samme. Folk er oppriktig glade for å se han – og han er på fornavn med hver og en av de ansatte.
Kjøkkensjef Tor Erik og Nina i kantina ved høyskolen på Lillehammer blir glade når Knut Olav Løkken kommer innom.
- Jeg har vært kjøkkensjef her siden 1995 og har hatt mye glede av Knut Olav hele veien. Måten han er på – og selvfølgelig gode produkter også – skal ha mye av æren for at vi kjøper det aller meste av våre brød og bakervarer fra dere, sier Tor Erik Bakken i høgskolekantina.
Knut Olav har jobbet hos oss siden 1991 – den gangen vi «bare» hadde pølse- og hamburgerbrød, baguetter, fransk landbrød og fletteloff, som han beskriver det selv. I dag har vi to bakerier i Norge med enormt mangfold og et hav av muligheter.
Bakeriet på Langhus har i løpet av drøyt 50 år vært gjennom en voldsom utvikling. Manuell pakking av pølsebrød er byttet ut med automatisering, selvkjørende trucker og co-bots som opererer side ved side med våre kolleger. I Lier lager vi vår egen surdeig og baker alt fra deilige boller og skolebrød til rustikke brød og rundstykker med skikkelig håndverkspreg. Utvalget og mulighetene er utallige.
– Det har vært en eventyrlig reise, sier den erfarne selgeren.
Les også: Bake-off bakt i Norge er bærekraftig
Gledet seg til mandag i 30 år
Så selv om Knut Olav kunne pensjonert seg for lenge siden, har han det så gøy på jobb at han har peilet seg inn på å runde 70 år før den tid kommer.
– Jeg gleder meg like mye til mandag som til fredag jeg! Derfor kommer jeg til å drive på ut 2022, men jeg skal ikke bli en syvende far i huset altså, forsikrer han med et smil.
Han har drevet veikro, solgt biler og forsikring og til og med kjørt ambulanse. Men det er lidenskapen for bakervarer, mulighetene med bake-off og ikke minst mentaliteten i Lantmännen Unibake som gjorde at han landet – og ble værende her.
– Jeg har veldig troa på produktene, men en ting er likevel sikkert: Jeg hadde ikke hatt dette engasjementet for jobben om det ikke hadde vært for systemet. Her vet alle om hverandres sterke og svake sider, sjefen sier fra hvis det er noe og det er samtidig helt naturlig for oss å prate med han. Vi er heldige vi som jobber sammen med så fine folk, konkluderer mannen fra Dokka.
Jeg kunne ikke vært mer enig.