Alle fortjener fersk bakst - også de som ikke tåler gluten
Når hele åtte prosent av hotell- og kafégjestene og besøkende i kantina ikke tåler gluten, må tilbudet av glutenfrie rundstykker og bakervarer være fristende og smake godt. Derfor introduserer vi tre grove, glutenfrie porsjonsbrød som ligner på tradisjonell bakst.
Vi vet at norske forbrukere bruker Brødskala’n og Nøkkelhullet til å navigere i matvarejungelen. Glutenallergikere har ikke hatt den muligheten. Det er nemlig først i år at Brødskala’n tar hensyn til glutenfrie ingredienser slik at man kan kalkulere grovhetfor disse også.
Selv om merkeordningen er på plass, viser undersøkelser at glutenintolerante opplever tilbudet av bakervarer uten gluten som begrenset, lite mettende og med for få sunne alternativer. Det må jo vi gjøre noe med når vi har som mål å gjøre ferske bakervarer tilgjengelig for alle!
Derfor har vi utvidet glutenfrisortimentet vårt med fryste bake-off bakervarer som dekker ulike behov og - viktigst av alt - ligner veldig på tradisjonell bakst. Når vi har spurt glutenintolerante hva de ønsker seg, svarer de nemlig produkter som har tilnærmet samme konsistens og utseende som vanlige bakervarer. Det er lettere sagt enn gjort fordi glutenproteinet er det som gjør bakervarer luftige – men absolutt mulig. Rundstykker og bakervarer uten gluten skal jo også være fristende!
Valgfrihet til gjestene dine
Inntil to prosent av befolkningen er overfølsomme for gluten og har cøliaki.
Samtidig antas det at syv til åtte prosent ikke tåler gluten eller andre stoffer i hvete, mens hele én av seks spiser glutenfritt av og til. Det er en ganske stor andel av gjestene dine.
Mitt ønske er at du skal kunne friste disse kundene med herlige sandwicher som metter – akkurat som til alle andre gjester. Derfor lanserer vi blant annet en grov, glutenfri ciabatta som er betraktelig større enn andre glutenfrie alternativer. Grovt havremel gjør ciabattaen 61 prosent grov, så størrelse, grovhet, utseendet og ikke minst smaken, gjør dette til et perfekt, sunt sandwichbrød.
Les også: Ha glutenfri bake-off på lur i fryseren
Tin, smør, spis!
Både ciabattaen og vårt nye grove, rustikke rundstykke leveres i stekepose og skal stekes i snaue 10 minutter før servering. Håndteringen er altså veldig enkel, men noen ganger har man ikke tid til å steke opp på et travelt kjøkken.
Vi har en løsning da også. Det tredje tilskuddet til glutenfrifamilien er nemlig et singelpakket ferdigstekt og delt porsjonsstykke som kun må tines før det smøres. Enklere blir det ikke! Siden brødet – som er 100 prosent grovt – er ferdig skåret, trenger det ikke mange minuttene i romtemperatur før du kan legge på pålegg. Kanskje dette er løsningen på ditt kjøkken?
Variasjon og sunne valg er viktig for forbruker - også når man ikke tåler gluten. Nå har du muligheten til å gi gjestene dine dette. Og om du trenger tips til pålegg og råvarer, skjæremetoder og eksponering, da burde du ta en titt i Smøreguiden vår. Der deler vår egen kokk Jørn en haug med tips som egner seg vel så godt til glutenfritt som til tradisjonell påsmurt.