Ferdigmat for nordmenn som elsker boller
Ferdigmat på bensinstasjoner og kiosker består stort sett av toast og panini. Det er godt, men stort sett likt overalt. Vi ga derfor våre bakere og produktutviklere i oppgave å skape et alternativ for norske ganer. Resultatet ble matboller.
Du har sikkert kjørt innom en bensinstasjon på vei til eller fra et sted fordi du har vært litt småsulten. Det frister kanskje ikke med pølse og selv om du gjerne skulle tatt en rosinbolle eller tre, føler du at du bør ta noe med litt mer mat i. Da står du stort sett igjen med panini eller toast.
Nettopp denne problemstillingen inspirerte meg til å finne på noe nytt innenfor ferdigmat. Det har vært minimalt med utvikling i denne kategorien i årenes løp og mye av det som finnes der ute er importert. Koronapandemien har gjort at flere og flere nordmenn foretrekker mat produsert i Norge. Samtidig elsker vi boller.
Hvorfor sier jeg det, lurer du kanskje på? Jo, for er det noe vi i Lantmännen Unibake kan, så er det hvetebakst og boller. Og vi har produksjon i Norge. Hvorfor ikke utvikle en salt hvetebolle, produsert i Norge for norske ganer?
Ettermiddagssnack på farten
Ideen om et norskprodusert ferdigmatkonsept oppstod for flere år siden etter samtaler med veimatkunder. De så behovet for et supplement til eksisterende sortiment som kunne fungere som en ettermiddagssnack på farten. Akkurat som en pose med boller egentlig.
Matboller kan sambakes, serveres med eller uten topping eller som en sandwich.
Spoler vi frem til i dag, er matbollen nå å finne på Shell-stasjoner i hele Norge. Bollen har redusert sukkerinnhold og er tilsatt fermentert hvetekli som gir den grovhet og en følelse av at det er «mer mat» i den – uten at dette «ødelegger» den klassiske bolleteksturen. Kardemomme er erstattet med pizzakrydder og urter.
Matbollen kommer som et deigemne som man kan toppe med hva man vil. Ost på toppen og du har en nydelig ostebolle. Legger du på pizzasaus, så har du en pizzabolle, mens for eksempel pesto under osten, gir en pestobolle. Og siden bollen leveres fryst og personalet selv bestemmer når og hvor mye de steker opp, er bollen alltid fersk. Genialt tenker nå jeg.
Se bakeguide: Så enklet tilbereder du perfekte matboller
Siden bollene kan spises kalde og pakkes flere sammen i en papirpose man enkelt kan ta med seg, er de et raskt og enkelt alternativ til annen fastfood. Man trenger ikke å vente på oppvarming og matbollene er dermed ypperlig å dra med seg når blodsukkeret faller på vei hjem fra jobb eller man trenger man en oppkvikker før trening. Disse bollene er også et supert alternativ i for eksempel skolekantiner.
Produktutvikling i eget bakeri
Helt siden vi begynte å produsere boller selv her i Norge i 2019 har tanken om å bruke bolledeig til ferdigmat kvernet i bakhodet. Bakeriet vårt i Lier gir oss enda flere muligheter og jeg er stolt av at matbollene nå er et faktum. Her er potensialet stort, tror jeg.
Les også: På bakerrommet: Melkeboller - inspirasjon fra Japan
Tidligere har testbaking og -produksjon skjedd ved bakerier i utlandet og derfor tatt tid og vært lite fleksibel. At vi nå har vårt eget moderne bakeri i Lier gjør at veien fra idé til prototype er kort, samtidig som det er enkelt å gjøre justeringer.
Så når jeg eller noen andre får en idé, tar vi en prat med bakerne våre Gunnar og Thormod som baker noen prøver. Vi har noen runder frem og tilbake, men siden både folk og utstyr er samlet på et sted, er prosessen relativt kort. En helt herlig måte å drive produktutvikling på egentlig som også gjør videreutvikling av konseptet enkelt.
Så matboller tror jeg har kommet for å bli. Her er det bare fantasien som setter grensene.