Ikke glem glutenallergikerne: Ha glutenfri bake-off på lur i fryseren
Cøliaki og glutenintoleranse rammer stadig flere mennesker og som serveringssted er det viktigere enn noen gang å ha glutenfrie produkter på menyen. Med glutenfrie bake-off-bakervarer i fryseren har du alltid et tilbud til til gjester som må unngå gluten.
Hva er cøliaki?
Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Tarmen normaliseres ved strengt glutenfritt kosthold som må opprettholdes livet ut.
I dag antas det at 7-8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1-2 prosent av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet (Kilde: Norsk Cøliakiforening).
Glutenfri bakst
Glutenproteinet som finnes i hvete, rug, bygg og spelt gjør disse kornsortene godt egnet til baking. Ved fremstilling av glutenfrie produkter kreves det spesiell baketeknisk kompetanse for å få et smakfullt, saftig og luftig resultat uten disse kornsortene.
I glutenfrie produkter brukes ofte glutenfritt mel av ris og mais. Havre er en annen glutenfri kornsort som bidrar til å gjøre bakervarene mer nærings- og fiberrike.
Gratis e-bok: Lær mer om korn og frø i brød gjennom vår kornguide.
Våre glutenfrie bakervarer
Alle våre glutenfrie produkter er singelpakket i stekeposer, med unntak av vårt ferdig stekte porsjonsstykke som ikke kommer i stekepose.
I vårt glutenfrie sortiment finner du:
-
Glutenfri fast food: Pølse- og hamburgerbrød
-
Glutenfrie brødprodukter: Baguette, ciabatta, grovt porsjonsstykke og grovt rundstykke
-
Glutenfrie søte fristelser: Pannekake og kokosrull
Ønsker du mer detaljert informasjon om våre glutenfrie produkter? Ta en titt her.
Håndtering av glutenfrie produkter
Våre glutenfrie bakervarer leveres fryst og produktene er singelpakket i stekeposer, med unntak av pannekaken.
Du kan varme brødene rett fra fryst tilstand på bare 8-10 minutter. Muffins og kokosrull tiner på rundt en time i romtemperatur.
Følg anvisningen på hvert produkt nøye og varm dem i stekeposen de kommer i. Behold gjerne posene på ved servering på buffé og ligendene for å ivareta matsikkerheten og hindre kontamisjon av gluten og allergener. Bruk alltid egne klyper, kniver og føler til glutenfrie produkter.
Les også: Alle fortjener fersk bakst - også om man ikke tåler gluten
Korntyper påvirker baksten
Vil du vite mer om de ulike kornsortene som ofte blir brukt i bakevarer?
Alle brød inneholder mel som males fra korn, men vet du egentlig hvilke korntyper som finnes og hvordan disse påvirker baksten? Last ned vår kornguide helt gratis for å få vite mer!