På bakerrommet: Melkebolle - inspirasjon fra Japan
Da verden plutselig «stengte» og alle ville ha lokalprodusert mat med særpreg, fikk vi en idé: Lage ferdig deigen til focaccia og japanske melkeboller ved bakeriet vårt i Lier som kundene enkelt kan forvandle til sine egne brød.
Vi har produsert deigemner i mange år. Vi har altså laget ferdig deigen slik at dere kan bake akkurat de brødene og bakervarene dere selv ønsker – både med tanke på smak, utforming og pynt. Det gjør det superenkelt å lage sine egne signaturprodukter som både ser og smaker som hjemmebakt uten altfor mye innsats. Også er det nærmest umulig å mislykkes siden grunnarbeidet er gjort av profesjonelle bakere.
Bakeren i meg elsker deigemner fordi de er så allsidige. En deig formet som et brød kan bli nettopp det, eller så kan det deles i flere deler og bli til baguetter eller rundstykker med dekorativ og smaksrik topping av korn, frø, mel eller krydder. Ulike mønstre, former og til og med farger gjør bakervarene helt unike. Kreativiteten har rett og slett ingen grenser.
Kundeønske om luftige melkeboller
Koronaviruset begrenser både mulighetene og lysten til å reise. Verden har blitt mindre. I alle fall midlertidig. Men det er ikke bare negativt. Det har også fått nordmenn til å verdsette maten vi har her hjemme. Millioner av mennesker er sultefôret på sosial omgang og god mat. De «oppdager» Norge på en ny måte og ønsker seg lokalprodusert mat med norske råvarer. Da er det viktigere enn noen gang å skille seg ut i mengden.
Mattrender og forbrukerbehov er essensiell input når vi utvikler nye produkter. De siste årene har det ikke vært til å unngå å få med seg oppmerksomheten japanske melkeboller har fått på sosiale medier. De myke og luftige Hokkaido-bollene som de kalles i Japan, er perfekte som ventebrød, tilbehørsbrød eller miniburgerbrød, og et supert alternativ til baobrød på asiatiske menyer. Også er de ganske så like hveteboller, som vi er skikkelig gode på.
Derfor var ikke vi vonde å be da en kunde ønsket seg slike japanske melkeboller. Bakeren vår Gunnar var med på formøtet med kunden og utviklet deretter en oppskrift i samarbeid med sin co-pilot Thormod. Ved å tilsette syrnet kjernemelkepulver får bollene en mild yoghurtsmak og en fantastisk saftighet, særlig når de bakes sammen på brett eller form. Spot on med en gang, ifølge kunden, som mente dette kom til å bli en snakkis blant gjestene.
Les også: Piff opp menyen med japanske melkeboller
Kort vei fra idé til produkt
Det er gøy med produktutvikling når vi har to av Norges beste produktutviklere på laget, og ikke minst vårt eget moderne bakeri i Lier. Den kombinasjonen gjør veien fra idé til prototype kort.
Gunnar og Thormod brukte sin erfaring og kompetanse i prøvebakeriet og kunne raskt presentere en saftig og smakfull japansk melkebolle. Deigen er altså ferdig, så er det opp til kundene å tilpasse størrelse, form og topping slik de vil. Dette gir masse fleksibilitet, men også hjemmebaktfølelse og duft i lokalet.
Min entusiasme for deigemner er ikke mindre nå som miksen er utvidet med smaker fra den store verden. Tenk hvilke muligheter det er i en liten deigklump!
Kundene kan til og med lage sin egen bake-off om de baker og steker opp signaturprodukter en gang i uka og fryser dem ned til senere. Genialt, spør du meg! :)