Derfor er frossent brød bra for miljøet
Frossent brød bakt i Norge er bra for miljøet. Her forklarer vår bærekraftsansvarlig Anniken hvorfor du bør fylle opp fryseren i ditt hotellkjøkken, kantine eller serveringssted med bake-off-brød og bakervarer.
Ved å velge bake-off-brød til ditt serveringssted, kan du servere et bredt utvalg av helt ferske grove, fine, lange, korte, små og store brød og brødprodukter når du vil - uten å måtte bekymre deg for matsvinn.
Samtidig har brød - som spises over hele verden - lave klimagassutslipp.
3 grunner til å velge bake-off-brød bakt i Norge
1. For å ikke kaste mat
Bake-off-brød og bake-off-boller reduserer matsvinn. Du kan nemlig tine og steke opp akkurat den mengden brød og bakervarer du trenger, og raskt fylle på med mer om det kommer flere gjester. Har du produkter til overs, kan dette pakkes i plast og stekes opp igjen i løpet av et par dager.
Hele ni av 10 nordmenn mener at fryste brød- og matvarer bidrar til at de kaster mindre mat, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos i 2019. Frossent brød og fryste bakervarer gjør det altså lettere å planlegge og redusere matsvinn.
Les også: Sett norsk brød på menyen
Visste du at dersom du kaster ett brød mindre hver uken, kan du spare miljøet for omtrent 31 kilo CO2 i året, som tilsvarer felling av to trær?
2. Fordi brød er et klimavennlig valg
Korn og brød er det mest klimavennlige man kan spise fordi dyrking krever lite ressurser til vann og areal. Kornproduksjon har lave utslipp av klimagasser og er betydelig mer klimaeffektiv enn for eksempel produksjon av melk og kjøtt. Korn og brød er plantemat, som er bærekraftig mat.
I Lantmännen Unibake jobber vi hele tiden for å redusere klimagassutslipp. Vi baker selv ved egne bakerier i Norge, optimaliserer kartonger for transport og tester ut varetransport på tog.
Visste du at mens landbruket står for cirka ni prosent av de norske klimagassutslippene, står kornproduksjon for fire prosent av dette igjen, altså et klimautslipp totalt på bare 0,36 prosent?
Se Opplysningskontoret for Brød og Korns «15 fakta om korn og bærekraft».
3. For å reduserer klimaavtrykket
I Lantmännen Unibake baker vi to tredjedeler av bakervarene vi selger ved våre to bakerier på Langhus og i Lier. Ved å kjøpe norskproduserte bake-off-brød og bakervarer vil dermed klimaavtrykket til ditt serveringssted reduseres.
Våre kunder kan ha tillit til at vi tar bærekraft på alvor og jobber dedikert for å minimere klimaavtrykket vårt. Dette bidrar til at kundene kan redusere egne utslipp.
Visste du at da vi overtok bakeriet i Lier i 2020 og hentet hjem produkter vi inntil da hadde importert fra Europa, reduserte CO2-utslippene fra transport med 40 prosent nærmest over natten?
Brød er en av de få matvarene som spises over alt – i alle land og kulturer. Vi mennesker har spist brød i minst 10.000 år og her i Norge spiser vi over 50 kilo brød hver i løpet av ett år. Bake-off-brød er et enkelt og bærekraftig valg.