Slik får du best resultat med bake-off- brød og bakervarer
Bake-off-brød er veldig enkelt å få til. Det eneste du trenger å gjøre for å få ferske, nydelige brød er å tine og steke dem. Bake-off-brød er frie for konserveringsmidler, men for å få best resultat bør du ha gode rutiner for hvordan brødene håndteres og tilberedes.
Her har vi samlet noen tips og råd som gir deg perfekte bake-off-brød, boller og andre fristende bakervarer til gjestene dine. Ulike typer bake-off krever ulik håndtering for et perfekt resultat.
Hva er bake-off-brød og bake-off-boller?
Bake-off er en samlebetegnelse for fryste bakervarer som i hovedsak deles inn i tre kategorier:
- Ferdig deig som må tines, eventuelt formes slik du vil og stekes
- Halvstekte bakervarer som må tines og stekes
- Ferdig stekte bakervarer som kun skal tines
Ulike former for bake-off-brød og boller krever ulik håndtering for et perfekt resultat. Med bake-off-brød og boller har du muligheten til alltid å servere fersk bakst til kundene dine siden produktene fryses raskt ned hver for seg umiddelbart etter steking. Dette gir saftig gjærbakst hver gang du tilbereder det hos deg.
Det er viktig at bake-off-brød og bakervarer pakkes i plast når de tiner. Da mister de ikke fuktighet under tineprosessen.
Slik får du best resultat med bake-off fra ferdig deig
Det er viktig at frysekjeden for rå deigemner ikke brytes, og at de kommer raskt på frys etter levering. Bake-off i form av ferdig deig tar mye mindre plass i fryseren enn ferdig stekte brød, og er perfekte for deg med liten frysekapasitet.
Fire ulike varianter av bake-off fra ferdig deig
- Hvetebakst som boller og snurrer som skal tines, heves og stekes
- Ferdig hevet hvetebakst som kun skal tines før steking
- Deigemner til brød som tines, eventuelt formes, heves og stekes
- Croissanter og wienerbrød som stekes fryst
Les også: Sett ditt særpreg på brødene med deigemner
Slik tines de ulike variantene av ferdig deig
- Hvetebakst og deigemner til brød tines tildekket med plast på brett over natten på kjøl eller 3-5 timer i romtemperatur før heving og steking
- Ferdig hevet hvetebakst tines i 60 minutter tildekket med plast i romtemperatur før steking
- Wienerbakst og croissanter stekes rett fra frys
En av de viktigste suksessfaktorene for å lykkes med bake-off av rå deigemner er å ha gode og godt synlige bakeplaner for når de ulike produktene skal tines, heves og stekes. Stek gjerne lite og ofte. Hvem klarer å motstå duften av ferske kanelboller eller lunt grovbrød?
Et tips for å redusere matsvinnet er å pakke brød som ikke blir spist samme dag i plast og oppbevare disse i romtemperatur i 2-3 dager eller fryse ned. Når disse stekes igjen på 230 grader i 4-6 minutter (må tines først), er de akkurat som ferske!
Les også: Hvordan du lager perfekte bake-off-boller
Dette gjør du med halvstekt bake-off
Blant de halvstekte produktene våre finner du blant annet bake-off-brød, baguetter og rundstykker.
- Halvstekte bakervarer tines i romtemperatur innpakket i plast
- Alle halvstekte bake-off produkter kan ligge i 2-3 døgn i romtemperatur, eller inntil 7 døgn på kjøl innpakket i plast, før de stekes
- For å slippe å kaste mat kan brød og rundstykker som ikke er delt/skåret pakkes inn i plast og oppbevares i romtemperatur og stekes på nytt påfølgende dag i 3-4 minutter på 230OC.
Slik håndteres halvstekte brød og porsjonsbrød
|
Brød |
Rundstykker |
Baguetter |
Romtemperatur: Tines i plast i lukket eske |
12 timer |
4 timer |
4 timer |
Romtemperatur: Tines løse innpakket i plast |
4-6 timer |
1 time |
1 time |
På kjøl: Tines i plast lukket eske |
24 timer |
8 timer |
8 timer |
På kjøl: Tines løse innpakket i plast |
12 timer |
4 timer |
4 timer |
Holdbarhet i romtemperatur før steking |
3 døgn |
2 døgn |
2 døgn |
Holdbarhet på kjøl før steking |
7 døgn |
7 døgn |
7 døgn |
Stekes etter oppbevaring i romtemperatur |
230oC i 4-6 min* |
230oC i 3-5 min* |
190oC i 6-10 min* |
Stekes etter oppbevaring på kjøl |
180oC i 10-12 min* |
180oC i 6-8 min* |
180oC i 6-8 min* |
|
|
|
|
*Noen av våre bake-off produkter har avvikende temperatur og steketid. Sjekk alltid stekeanvisningen.
Om du har liten plass i fryseren kan miksbokser med flere ulike bake-off-brød og rundstykker være noe for deg. Da vår du et variert utvalg av bakervarer til tross for begrenset plass.
Dette gjør du med ferdig stekt bake-off
Ferdig stekte bake-off-bakervarer kan være hele og skårede brød, rundstykker, baguetter, pølsebrød, hamburgerbrød, kaker eller muffins. Alle bake-off bakervarene fryses raskt ned i bakeriet slik at de holder seg saftige. Ferdig stekte bake-off brød har en fersk, god og myk innside etter tining.
Slik oppbevares ferdig stekte brød, porsjonsbrød og baguetter
|
Romtemperatur |
Kjøleskap |
Hele brød, porsjonsstykker og baguetter |
3 døgn |
7 døgn |
Ferdig skårede porsjonsstykker |
2 døgn |
Ikke på kjøl |
Skåret brød |
3 døgn |
Ikke på kjøl |
NB! Ferdig stekte brødvarer som har vært oppbevart på kjøl må behandles som halvstekte.
Tinetid ferdig stekte bakervarer
- Tinetiden for ferdig stekte brødvarer er lik som halvstekte, med unntak av søtbakst. Disse tines i cirka 4 timer i lukket eske eller 1 time på benken innpakket i plast.
- Søtbakst og ferdig skårede produkter skal tines og oppbevares i romtemperatur, med unntak av enkelte kaker og desserter (se holdbarhet og oppbevaring for hvert enkelt produkt).
Ønsker du sprø skorpe på ferdigstekte bake-off-brød eller rundstykker? To til tre minutter ved 190°C er alt som skal til.
Med ferdig stekte bake-off-brød får du en fleksibilitet som gjør at du kun trenger å planlegge én time frem i tid. Mange opplever at det gir dem bedre kontroll. Du slipper å kaste mat og sparer penger samtidig. Det er altså en vinn-vinn situasjon å velge bake-off-brød og andre bakervarer til dine gjester. Du sparer tid og penger, mens gjestene dine alltid får ferske bakervarer.